Nika: Rozwiąż układ równań metodą podstawiania :
a) 1/6x + 3y = -20
1/3x - 2y = 16
b) √2x + y = 3
2y - √3x = 6
16 wrz 18:11
Dariusz: Nie wiem co jest pod pierwiastkiem w drugim, zaloze sobie, ze tylko 2.
Szczerze mowiac nie ma co tu robic z podstawiania; mozna latwiej:
Mnozysz pierwsze rownanie przez 2 i dostajesz 2√2x + 2y = 6, odejmujesz to od 2
rownania dostajac
-√3x - 2√2x = 0 czyli √3x + 2√2x = 0 czyli x(√3 + 2√2)=0 czyli x=0
0+y=3 <==>y=3
a) Pierwsze rownanie *2 i dostajesz 2/6x + 6y = -40, odejmujesz od drugiego
1/3x - 1/3x -2y - 6y = 16+40 ⇔-8y=56 ⇔ y=-7
1/6x - 21 = -20 ⇔ 1/6x = 1 ⇔ x=6
16 wrz 18:18
Nika: Dariusz bardzo Ci dziękuję tylko że właśnie moja sorka stwierdziła że te działania mają
być zrobione metodą podstawiania. Ale mimo wszystko dziękuję za pomoc.
16 wrz 18:26
Kasia: a)
1/6x + 3y = -20/*6
x+18y=-120
x=-120-18y
podstawiam do 2
1/3( -120-18y) - 2y = 16
-40-6y-2y=16
-8y=56 dzielisz obustronnie przez -8
y=-7
wyliczasz x
x=-120-18y
x=-120+126
x=6
b) analogicznie
16 wrz 19:53
tak: βββββ
5 wrz 21:20
hubert: 2x −3y=−1
3x+2y=7
20 cze 15:18