Oblicz
franek499: Dwa okręgi o środkach O1 i O2 oraz promieniach odpowiednio 5cm i 2cm są rozłączne zewnętrznie.
Styczna wewnętrzna tych okręgów przecina odcinek O1O2 w punkcie P. Wiedząc, że odcinek O1p
jest o 9cm dluzszy od odcinka PO2. Oblicz |O1O2|
11 kwi 18:43
PuRXUTM: masz odp ? ? |O1O2|=21cm ?
11 kwi 18:52
PuRXUTM:

wiemy że |O
1P|=|PO
2|+9
x+5=y+11
x=y+6
widzisz mam nadzieje trójkąty podobne z nich możemy zapisać:
2x+10=10+5y
mamy jeszcze x=y+6 więc podstawiamy to do 2x+10=10+5y
wychodzi nam z tego y=4, x=10
no i teraz |O
1O
2|=2+y+x+5=21
11 kwi 19:00