matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Dominika:
Oblicz pole powierzchni bocznej stozka , ktorego pole podstawy wynosi 144πcm kwadratowych, natomiast długosc tworzacej wynosi 13 cm.
11 kwi 18:43
Michał:
πr
2
=144π r
2
=144 ⇒ r=12cm l=13cm P
b
=πrl P
b
=π*12*13=156πcm
2
11 kwi 19:04