matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Dominika:
Wysokosc stozka jest rowna 15, natomiast tgα=5, gdzie α jest katem zawartym miedzy tworzaca stożka a jego podstawa . Oblicz objetosc stozka.
11 kwi 18:41
Michał:
H
tgα=
r
15
5=
⇒ r=3
r
1
V=
πr
2
H
3
1
V=
π*3
2
*15=45π
3
11 kwi 19:08