Ciąg geometrzyczny
frQ: W trójkąt równoboczny wpisujemy okrąg, a następnie w okrąg wpisujemy trójkąt równoboczny itd.
Otrzymujemy w ten sposób ciąg trójkątów równobocznych i ciąg okręgów.
1. Uzasadnij, że ciąg obwodów kolejnych trójkątów jest geometryczny. Podaj ich iloraz.
Robię tak :
r = 13 * h = 13 * a√32
a22 = (32r)2 + (12 a2)2
34 a22 = 3a1216
a22 = a124
a2 = 12 a1
czyli
a2 = 12(3a1)
a3= 14(3a1)
a4 = 18(3a1)
no i tutaj stanąłem widać q ale jak mam udowodnić że ciąg obwodów kolejnych trójkątów jest
geometryczny ?
11 kwi 18:24
11 kwi 18:41
11 kwi 19:39