prawdopodobieństwo
temporary: Rzucamy dwukrotnie kostką do gry w kształcie czworościanu foremnego, na którego ściankach
napisane są liczby ze zbioru {1,2,3,4}. Oblicz prawdopodobieństwo:
c) zdarzenia C, że co najmniej raz wypadła liczba nieparzysta.
| | | | | |
W odpowiedziach moc C jest równa 2* | * | +V2 i 2 na dole. Mógłby mi ktoś powiedzieć |
| | | |
jak po kolei wziąła się ta odpowiedź?
| | | | | | | |
Ja doszedłem do czegoś takiego | * | + | *4. Czy jest to poprawne? |
| | | | |
11 kwi 18:21
PuRXUTM: ja napiszę jak mi się to wydaje, ale nie jestem w 100% pewien
Ω−zbiór dwu−elementowych kombinacji zbioru cztero−elementowego
11 kwi 18:31
temporary: Moc Ω jest na 100% równa 16, także niestety źle masz
11 kwi 18:54
PuRXUTM: nie na 100% bo to zależy od tego czy ustalasz czy ważna jest kolejność czy nie, a jaka jest odp
?
11 kwi 19:01
temporary: Odpowiedź jest taka jaką napisałem w pierwszym poście, a Moc Ω = 16 bo pisze tak w
odpowiedziach
11 kwi 19:24
PuRXUTM:

rzeczywiście, przepraszam za błąd, nie można stosować kombinacji bo w kombinacjach nie ma
powtórzeń....
moc Ω=4*4 − pierwszy rzut na 4 sposoby drugi na 4 sposoby
P−liczba parzysta N−liczba nieparzysta
moc C= 2*2+2*2+2=10
11 kwi 19:54
temporary: Przecież napisałem w pierwszym poście moc C jest równa 12

a P(C)=3/4
11 kwi 21:27
PuRXUTM: ja tam widzę jakieś dziwne V2 ale dobra nie ważne, może ktoś kompetentny się wypowie
11 kwi 21:28
temporary: Tak napisałem V2 i 2 na dole. Nie potrawiłem zrobić indeksu dolnego. Wydaje mi się, że
jest to kombinacja z powtórzeniami, ale pewności nie mam bo zawsze używałem w szkole W do
kombinacji z powtórzeniami, a w zbiorze mam inne oznaczenia.
11 kwi 21:37
PuRXUTM: o kurde... ja miałem że W to wariacja z powtórzeniami a V to wariacja bez powtórzeń...
11 kwi 21:40
temporary: Łoboże co ja napisałem. Oczywiście w pierwszym zdaniu chodziło mi o wariacje z powtórzeniami
11 kwi 21:42