mnożenie wyrażeń wymiernych
Beata: x
3+5x
2/10x−5 * 15x−10/2x
4=

?
2) 10x
2−5x/4x
2−9 − 5x/2x+3 = 5x(2x−1)/(2x+3)(2x−3) − 5x/2x+3=

Proszę pomóżcie mi z tym
9 wrz 16:42
tim: Może jeszcze jesteś?
9 wrz 18:16
Beata: Tak jestem
9 wrz 18:43
tim: Mogłabyś zapisać w piętra ułamków w nawiasach? Np. (x + 2)/(x + 3)
9 wrz 18:44
Beata: (x3+5x2) / (10x−5) * (15x−10) / (2x4)
może być tak?
9 wrz 18:48
tim: | x2(x + 5) * 5(3x − 2) | | 5x2(x + 5)(3x − 2) | |
| = |
| = ... |
| 5(2x − 1) * 2x4 | | 10x4(2x − 1) | |
Poskracaj.
9 wrz 18:56
Beata: Czy tak:
1(x+5)(3x−2)
_________
2x2(2x−1)
9 wrz 19:07
tim: Oczywiście trzeba pamiętać o DZIEDZINIE!
Pierwszy poprawny (ale bez jedynki).
Teraz drugi.
9 wrz 19:13
Beata: Drugi zapiszę jeszcze raz:
(10x
2−5x) / (4x
2−9 )− (5x) / (2x+3)
tutaj odejmowanie
9 wrz 19:17