ciągi geometryczne prosze o pilne rozwiązanie
dalia: miedzy liczby 256 i 8 wstaw cztery inne tak by łącznie z danymi były wyrazami ciągu
geometrycznego
11 kwi 17:44
pigor: ..., np. tak: niech (a
n)= (256, 256q, 256q
2, 256q
3, 256q
4, 8) − ciąg geometryczny
malejący (
q<1) o którym mowa w zadaniu , to z własności jego wyrazów mamy :
| | 8 | | 1 | | 1 | |
a1=256 i a6=a1q5=8 ⇒ 256q5=8 ⇒ q5= |
| = |
| = |
| ⇒ q=12, |
| | 8*32 | | 32 | | 25 | |
więc a
2=256*
12= 128, a
3= 64, a
4=32, a
5=16, czyli
128,64,32,16 szukane liczby
11 kwi 18:56