funkcja ogóle własności
arekusan: Może ktoś pomoże?
| | 3x2+4x−12 | |
Wartość funkcji f(x)= |
| dla x=√5−1 można zapisać w postaci a+b√5. |
| | x2+2x | |
Podaj wartość współczynnika a i b.
11 kwi 17:33
arekusan: | | 3x2+4x−12 | |
Wartość funkcji f(x)= |
| |
| | x2+2x | |
dla x=√5−1 można zapisać w postaci a+b√5.
Podaj wartość współczynnika a i b.
11 kwi 18:04
znawca tematu: Policz f(√5−1)
11 kwi 18:06
znawca tematu: | | 1 | | 1 | |
Powinno Ci wyjść a= |
| i b=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 18:09
Mila:
x=
√5−1
(
√5−1)
2=5−2
√5+1=6−2
√5
| 3x2+4x−12 | | 3(6−2√5)+4(√5−1)−12 | |
| = |
| = |
| x2+2x | | 6−2√5+2(√5−1) | |
| | 18−6√5+4√5−4−12 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| − |
| √5 |
| | 6−2√5+2√5−2 | | 2 | | 2 | |
11 kwi 18:14
arekusan: Dziękuję bardzo
11 kwi 19:06
Mila:
11 kwi 20:32