Wielomiany - znajdź współczynniki a, b, c i d
ksxr: 1.Wykaż, że liczba −1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
4−2x
3−2x
2+6x+5
2. Niech W(x)=ax
4+bx
3+cx
2+d Znajdź wartości współczynników a, b, c i d dla których
W(2)−W(−2)=8
Prosiłbym o wytłumaczenie.
11 kwi 17:29
Mila:
1) najprościej podzielić w(x) przez (x+1), a potem wynik jeszcze raz przez (x+1), jeśli dzieli
się bez reszty to znaczy, że (−1) jest dwukrotnym pierwiastkiem w(x)
albo dzielisz jeden raz przez (x+1)2=x2+2x+1
Ja wykonam drugie dzielenie:
x4−2x3−2x2+6x+5):(x2+2x+1)=x2−4x+5
−(x4+2x3+x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x3−3x2+6x
−(−4x3−8x2−4x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5x2+10x+5
−(5x2+10x+5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 reszta
w(x)=(x+1)2*(x2−4x+5) ⇔liczba (−1) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu.
11 kwi 17:57
ksxr: ok, wielkie dzięki
a co z drugim zadaniem? Jak ostatnio robiłem to zadanie udało mi się znaleźć b lub d i dalej
nie miałem pomysłu co robić.
11 kwi 18:05
pigor: ..., możesz też tak : z danych (x+1)
2=x
2+2x+1 dzieli W(x), więc
(chyba, ze nie jesteś do tego gotowa(y)) − tak jak z tym ...

oreo,
choć mam namyśli grupowanie wyrazów np. tak:
1). W(x)= x
4−2x
3−2x
2+6x+5= x
4+2x
3+x
2−4x
3−8x
2−4x +5x
2+10x+5 =
= x
2(x
2+2x+1)−4x(x
2+2x+1)+5(x
2+2x+1)= (x
2+2x+1)(x
2−4x+4+1)=
=
(x+1)2[(x−2)2+1] ..., c.n.w. . ...
11 kwi 18:28