Rozwiąż równanie.
Stokrotka : Rozwiąż równanie.
2(x+3)−4=√5x+5
11 kwi 17:08
Zub: 2x+6−4=√5x+5
2x+2=√5x+5
2x−√5x=7
x(2−√5)=7 / : (2−√5)
x=7/2−√5
x=7(2−√5)/4−5
x=14−7√5/−1
x=−14+7√5
11 kwi 17:43
Zub: błąd
2x−√5x=3
x(2−√5)=3 / : (2−√5)
x=3/2−√5
x=3(2+√5)/4−5
x=6+3√5/−1
x=−6−3√5
11 kwi 17:48
pigor: ..., lub tak : bo nieracjonalnie was uczą w tych szkołach
2(x+3)−4= √5x+5 ⇔ 2x−
√5x= 5−6+4 ⇔ x(2−
√5)= 3 /*(2+
√5) ⇔
⇔ x(4−5)= 3(2+
√5 /*(−1) ⇔
x= −3(2+√5) − szukane
rozwiązanie . ...
11 kwi 17:57
Stokrotka : A takie zadanie?
(3x+7)2=(2x−1)2
11 kwi 19:55
Kostek:
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
11 kwi 19:58
Zub: 9x2+42x+49=4x2−4x+1
5x2+46x+48=0
Δ=2116−4*5*48=2116−960=1156
√Δ=34
x1=−46−34/10=−80/10=−8
x2=−46+34/10=−12/10=−1,2
11 kwi 20:03