planimetria
Aleksander: Dany jest trapez, do którego narysowano przekątne, gdzie P1 = 90 , a P2=15 jak na rysunku
(zacieniowane trójkątty). Oblicz pole całego trapezu.
http://imgur.com/52ej1OE
11 kwi 16:55
Aleksander: Wie ktoś może?
11 kwi 17:10
Mila:

P
1=90
P
2=15
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa, zatem
| P1 | | 90 | | 30 | | 6 | |
| = |
| = |
| = |
| =k2 |
| P2 | | 15 | | 5 | | 1 | |
z podobieństwa ΔABO i ΔDCO ⇒
| AO | | √6 | | |AO| | |
| = |
| ⇔|AO|=√6|OC|⇔|OC|= |
| |
| OC | | 1 | | √6 | |
ΔCOB ma tę samą wysokość , co ΔBOC
| | 1 | | 90 | | 90√6 | |
PΔCOB= |
| *90= |
| = |
| =15√6=PΔDOC |
| | √6 | | √6 | | 6 | |
11 kwi 17:31