potęgi
Agatka: Podaj ostatnią cyfrę liczby, będącej wynikiem działania i jak ją obliczyć.
540 − 430
9 wrz 16:27
tim: Ja.
9 wrz 16:31
tim: Zauważ, że wszystkie kolejne potęgi liczby 5 (5, 25, 125, 625) kończą się 5, zatem 540
ostatnią cyfrę też ma 5.
Przyjrzyjmy się czwórce:
41 = 4
42 = 16
43 = 64
44 = 256
Zauważamy, że przy potędze nieparzystej kończy się czwórką, zaś przy parzystej szóstką, przy
430 zakończy się szóstką.
Skoro ostatnie cyfr 540 i 430 to 5 i 6, to wynik odejmowania dwóch ostatnich cyfr, da nam
ostatnią wyniku.
9 wrz 16:34
tim: Zauważ, że wszystkie kolejne potęgi liczby 5 (5, 25, 125, 625) kończą się 5, zatem 540
ostatnią cyfrę też ma 5.
Przyjrzyjmy się czwórce:
41 = 4
42 = 16
43 = 64
44 = 256
Zauważamy, że przy potędze nieparzystej kończy się czwórką, zaś przy parzystej szóstką, przy
430 zakończy się szóstką.
Skoro ostatnie cyfr 540 i 430 to 5 i 6, to wynik odejmowania dwóch ostatnich cyfr, da nam
ostatnią wyniku.
9 wrz 16:34
Eta:
Podpowiem

ostatnią cyfrą 5
40 jest cyfra
5
a ostatnia cyfrą 4
3 −−−jest cyfra
6
bo 4
1 = 4 4
2 = 16 4
3 = 64 4
4 = 256 ...itd
dla wykładnika parzystego 4
30 ostatnia cyfra jest zatem
6
to jaka jest ostatnia cyfra tej różnicy?...
oczywiście ,że
9
9 wrz 16:38
Agatka: Dzięki : )
9 wrz 17:15
15 wrz 17:21
ProSpamer: proszę o jak najszybszą odpowiedz.
15 wrz 17:24
Basia:
25 − 16 =..........
325 − 126 = ............
111115 − 1006 = ...............
15 − 6 = 9
15 wrz 17:27
ProSpamer: dzięki
15 wrz 17:29
ProSpamer: chwila
15 wrz 17:30
ProSpamer: ale pisze ze ostatnia cyfra a nie dwie
15 wrz 17:30
ProSpamer: podaj ostatnią cyfrę liczby,będącej wynikiem działania.
a)6120+3120=2
b)630−520=1
JAK?
15 wrz 17:33
ProSpamer: 61 do 20 potęgi i 31 do potęgi 20
6 do potęgi 30 i 5 do potęgi 20
15 wrz 17:34
ProSpamer: proszę o jaj najszybszą odpowiedz

15 wrz 17:50
Mila: 6130 =61*61*...............*61=......1
3120=.......1
6120+3120=.............2
630=6*6*6...........*6=.......6
520=6*5*5*..........*5=.......5
6+5=1
ostatnia cyfra sumy to 1
15 wrz 21:30