wariacje
staszek: Z cyfr {0,1,2,3,4} można utworzyć różne liczby naturalne o niepowtarzających się cyfrach.
Oblicz, ile można utworzyć takich liczb.
11 kwi 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytania dodatkowe:
czy wszystkie cyfry mają być wykorzystane
11 kwi 17:04
staszek: tak
11 kwi 17:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
4*4*3*2*1 = ....
11 kwi 17:13
Mila:
5 liczb jednocyfrowych
2−cyfrowe: 4*4=16
3−cyfrowe: 4*4*3=48
4−cyfrowe: 4*4*3*2=96
5−cyfrowe: 4*4*3*2*1=96
Razem: (5+16+48+96+96)
11 kwi 17:14
staszek: Mila ja zrobiłem odwrotnie. Tzn (V25−4)+(v35)−4*3.+(V45−4*3*2)+V56−4*3*2)
A skąd jest ta czwórka u Ciebie na początku zawsze?
11 kwi 17:27
Mila: Zero nie może wystąpić na początku liczby dwucyfrowej, na początku liczby trzycyfrowej, ...
Ty odejmujesz te wariacje, ja mam "dwa w jednym" zapisie.
11 kwi 17:35