Redukcja ukladu wektorow
Bezradna: Witam. Mam maly problem, muszę znaleźć parę wektorów o zadanym momencie w danym punkcie. Nie
wiem w czym popelniam błąd ale za kazdym razem wychodzi mi uklad sprzeczny.
Dane: K(2,0,0) Mk=[14,−10,52]. Proszę o pomoc
11 kwi 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
a pokaż nam swoje obliczenia ... poszukamy błędu
11 kwi 16:30
Bezradna: Dobrze

Wiec tak. Wektor powiedzmy "a" ma byc prostopadly do Mk a wiec, aoMk=0 z tego
wychodzi mi: 14Xa−10Ya+52Za=0
Podstawiam za Xa=2 i za Ya=8. Wychodzi Za=1
A wiec wektor a[2,8,1]
Wektor przeciwny −a jest zaczepiony w punkcie D(x,y,z)
KD[x−2,y,z]
Teraz z własności momentu pary: axKD=Mk
I teraz z iloczynu wektorowego wyliczyłam: [8z−y; −2z+x−2, 2y−8z+16]
Uklad rownan powstaly z porownania:
8z−y=14
x−2z−2=−10
2y−8x+16=52. Liczylam i wyszło ze nie ma rozwiazan. Kalkulator Internetowy tylko potwierdzil
ten wynik
11 kwi 16:39
Bezradna: Ktoś może pomóc?

To bardzo ważne
11 kwi 16:53
Bezradna: Przepraszam, ze podbijam ale chce tylko wiedzieć czy jest po co czekac
11 kwi 17:13