Rownania rozniczkowe
eeej: Witam!
Równanie różniczkowe
Mam do policzenia taki przykład , metodą podstawienia za y/x.
y2 + x2 + xyy` = 0;
robie tak:
y2xy + x2xy + dydx = 0;
yx + xy = −dydx
podstawiam za y/x t;
wyznaczam y i licze pochodna, co daje:
y` = xt` + t;
teraz podstawiam to do rownania pierwotnego:
xt` + t = −t − t(−1);
dostaje, ze:
xdx = −2t i t(−1)dt
Licze calki i mam, ze t = +/− √Cx(−4) − 1/2
czyli y = +/− x√Cx(−4) − 1/2
Czy mógły ktos sprawdzic, czy wynik jest ok? I sposob liczenia dobry?
Pozdrawiam!
11 kwi 15:53
eeej: te nawiasy tak wysuniete do gory to potegi, cos mi nie wyszlo w zapisie...
11 kwi 15:54
eeej: Prosze bardzo o pomoc
11 kwi 16:17
eeej: jest ktos w stanie rzucic okiem? Bardzo mocno prosze o pomoc....
11 kwi 16:37
eeej: pomoze mi ktos?
11 kwi 16:53
aaa: odswiezam, gdyz dalej nikt nie pomogl....
11 kwi 19:59