Jak zrobić to zadanie ?
klaus8: Oblicz objętość ostrosłupa o wysokości 10 cm,którego podstawą jest trapez o podstawach 4 cm i 3
cm oraz wysokości 2 cm.
9 wrz 16:08
tim: JA.
9 wrz 16:08
ja: V=1/3Pole podstawy*wysokośc, masz już wszystkie dane
9 wrz 16:09
tim:

Podaj wzór na
a) Objętość ostrosłupa.
b) Pole trapezu.
9 wrz 16:09
klaus8: Nie kminie
9 wrz 16:15
tim: Masz rysunek. Podaj mi proszę wzór na objętość ostrosłupa oraz pole trapezu.
9 wrz 16:18
klaus8: V=1/3 Pp*H
P=a+b*h/2
9 wrz 16:22
klaus8: a) V=1/3 Pp*H
b)P=1/2(a+b)*h
9 wrz 16:23
9 wrz 16:23
tim: Wszystko masz podane. Podstaw i oblicz.
9 wrz 16:24
klaus8: Pp=(3+4)*2/2
Pp=7 ?.
9 wrz 16:26
klaus8: Ogólny wynik powinien wyjść 23 1/3 cm3
9 wrz 16:30
tim: Więc pole podstawy msaz. Podstaw wynik do wzoru na objętość i oblicz ją.
9 wrz 16:30
klaus8: V=1/3*7cm3*10cm
9 wrz 16:32
tim: V = 1/3 * 7cm
2 * 10cm
i ile to jest?
9 wrz 16:32
klaus8: Wychodzi mi , ze 23,3(3) cm3
9 wrz 16:36
tim: Więc w czym problem?
9 wrz 16:37
klaus8: Ma wyjść 23 1/3 cm3
9 wrz 16:38
9 wrz 18:17
klaus8: dzięki
9 wrz 18:30