matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
ja ::
1
mam takie coś ∫
dx
√
x+1
no i mi coś tam świta że :
1
arctgx=
x
2
+1
i teraz moje pytanie czy to jest to samo co
√
x+1
11 kwi 15:40
ja ::
up
11 kwi 15:51
camus:
podstawienie t=x+1 czyli dt = dx
dt
∫
= ... dalej sobie policzysz i dodatkowo zauważysz, że wyjdzie ci coś innego niż
√
t
arctgx +C, przez co odpowiesz sobie sam na pytanie
11 kwi 15:53