funkcja z sinx
Monika: Dana jest funkcja f(x) = sin|x|
a) sporządź wykres w przedziale <−π;π> wykres funkcji g(x)= |f(x)|
| | 1 | |
b) rozwiaż równanie g(x)= |
| dla x∊<−π;π> |
| | 2 | |
c) rozwiąż nierówność g(x)<1 dla x∊<−π;π>
czy ktoś to rozumie ? czy mogłabym liczyć na waszą pomoc ? jak zacząć to zadanie ?
11 kwi 15:25
Monika: podbijam temat
11 kwi 15:41
camus: 1)narysuj sinx;
2)narysuj sin|x| − po prostu przerzuć to co na prawej stronie osi y, na lewą;
3)narysuj |f(x)| − przerzuć to co pod osią x, nad oś, tylko zrób to na przedziale;
4)przyrównaj |sin|x||=12 − rozwiąż równanie na przedziale
5)jw. tyle że dla nierówności
11 kwi 15:45
Monika: dziękuję już wiem
11 kwi 15:50
Monika: a jak tą nierówność rozwiązać, mam na mysli zinterpretować ?
g(x)<1
|f(x)|<1
11 kwi 15:59
Monika: ok już zrozumiałam

temat do zamknięcia
11 kwi 16:02