równanie okręgu
Marta: a) Napisz równianie okręgu o promieniu długości r=
√5, wiedząc ze do okręgu należą punkty
A=(5,1) B=(1,3).
b) Napisz równanie stycznej do tego okręgu poprowadzonej w punkcie A.
czy ktoś to rozumie ? jeśli tak to prosiłabym o pomoc w tym zadaniu
11 kwi 13:51
aniabb:

(x−3)
2+(y−2)
2=5
y=2(x−5)+1
11 kwi 13:55
PuRXUTM: mamy wzór ogólny
(x−a)
2+(y−b)
=r
2 gdzie S=(a,b) S−współrzędne środka okręgu r=
√5
podstaw te dwa punkty i wyznacz równanie okręgu
11 kwi 13:58
Marta: ok odpowiedź się zgadza z kartą odpowiedzi (niestety tylko mam ją bez rozwiązań) a jak doszłaś
do tego że okrąg ma współrzędne S=(3,2) ?
11 kwi 13:59
Marta: PuRXUTM ok już zaraz tak tutaj zrobię.
11 kwi 13:59
aniabb: algebraicznie: równanie okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2
wstawiamy dane
(5−a)2+(1−b)2=5
(1−a)2+(3−b)2=5
podnosimy do kwadratu (wzory skróconego mnozenia) odejmujemy stronami i liczymy a i b
równanie stycznej w punkcie (5,1) należącym do okręgu
(x−a)(5−a) + (y−b)(1−b)=r2 wstawiasz a i b i r z poprzedniego
(x−3)(5−3) + (y−2)(1−2)=5
2x−6 −y +2 = 5
y=2x−9
11 kwi 14:01
PuRXUTM: Aniu... zepsułaś całą zabawę...
11 kwi 14:01
Marta: wyszło mi −8x +4y +16 =0
pewnie źle
liczyłam z tego:
{ (5−x)2 + (1−y)2 =5
{ (1−x)2 + (3−y)2 = 5
11 kwi 14:04
Marta: ANIU

dziękuję

już rozumiem teraz poćwiczę to na innych zadaniach

Pozdrawiam was
11 kwi 14:05
aniabb: to co ci wyszło podziel ma 4 i wstaw zamiast y to któregoś z tych 2 niżej
11 kwi 14:06
Marta: dziękuję to mi bardzo pomogło
11 kwi 14:27