trójkąt
Pinka:

Dane są wierzchołki A(−1,4) i C(6,−1) trojkata ABC. Oblicz pole tego trojkata, jesli jego
środkowe przecinają się w punkcie S(1,−2).
9 wrz 16:04
piotrek: znajdz wspolrzedne punktu F, a nastepnie wykorzystaj fakt, ze srodkowe dzielą się w stosunku
2:1.
|SB| =2|FS|
9 wrz 16:22
Pinka: a jak obliczyc punkt F?
9 wrz 16:25
tim: Jak wiemy, środkowa dzieli bok AC na pół.
9 wrz 16:26
piotrek:
xf = (xa + xc)/2
yf = (ya + yc)/2
9 wrz 16:27
Paulaaa: mogę prosi o jakis zarys rozwiazania?
9 wrz 16:27
Pinka: a wysokosc to bedzie FB?
9 wrz 16:28
piotrek: FB to srodkowa. Wysokość jest zawsze prostopadła do prostej zawierającej podstawę.
9 wrz 16:30
Pinka: a wiec jak to zrobic?
9 wrz 16:32
piotrek: No dobra. Najlatwiej zrobic to tak.
Punkt przeciecia srodkowych to po prostu srodek ciezkosci trojkata.
xs = (xa +xb +xc):3
ys = (ya +yb +yc):3
nie masz tylko xb i yb.
Majac 3 punkty mozesz wyliczyc pole trojkata.
9 wrz 17:01
Pinka: a jak obliczyc pkt B?
9 wrz 17:12
Pinka : hmm.. mam te wszystkie punkty (A,B,C), ale skąd wziąć wysokość?
proszę o pomoc, tak niewiele brakuje
9 wrz 19:42
Bogdan:

A = (−1, 4), B = (x
B, y
B), C = (6, −1), S = (1, −2)
| | −1 + 6 | | 4 − 1 | | 5 | | 3 | |
D = ( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3 | | 3 | | 7 | |
Wektor DS = [1 − |
| , −2 − |
| } = [− |
| , − |
| ], pomijam znak → nad nazwą |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
wektora,
| | 3 | | 7 | |
Wektor SB = 2DS ⇒ [xB − 1, yB + 2] = 2[− |
| , − |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
x
B − 1 = −3, y
B + 2 = −7
X
B = −2, y
B = −9
B = (−2, −9)
Obliczamy pole trójkąta:
Wektor AB = [−2 + 1, −9 − 4] = [−1, −13]
Wektor AC = [6 + 1, −1 − 4] = [7, −5]
| −1 −13 |
Pole trójkąta P = (1/2) * | | | | = (1/2) * |5 + 91| = 48
|7 −5 |
| | 1 | |
Tu jest |
| wartości bezwzględnej z wyznacznika drugiego stopnia. |
| | 2 | |
Odp.: Pole trójkąta jest równe 48 j
2
9 wrz 20:07
piotrek: mialas 3 wspolrzedne x−owe, wiec myslalem, ze znalezc tą ostatnią to nie problem dla Ciebie..
9 wrz 20:18