matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
angela:
dane są dwa podobne wielokąty. jeden znich ma obwod 10 pole 5 drugi zaś obwod 40 znajdz pole wielokąta
16 wrz 17:57
Kasia:
Ob
1
/ Ob
2
= k - skala podobieństwa 10/40 = k k=1/4 P
1
/ P
2
= k
2
5 / P
2
= 1/16 P
2
=80
16 wrz 18:02