parametr m
paulina: dla jakich wartości parametru m zbiorem wartości funkcji f(x)=(1−m2)x2+(2m+4)x−1 jest zbiór
(−∞,2>
bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Chciałabym to zrozumieć ale sama nie
potrafię
11 kwi 10:19
aniabb: skoro od −
∞ to parabola smutna więc (1−m
2) < 0 więc m∊(−1;1)
| | −Δ | |
skoro max = 2 więc ymax= |
| =2 zatem |
| | 4a | |
−[ (2m+4)
2−4*(1−m
2)*(−1) ] = 8(1−m
2)
−4m
2−16m−16−4+4m
2 −8 +8m
2=0
8m
2−16m − 28=0 //8
m
2−2m −3,5=0
Δ
m = 4 −4*1*(−3,5) = 4+14 =18
| | 2−3√2 | |
m1= |
| = 1−1,5√2 <1 odrzucamy |
| | 2 | |
| | 2+3√2 | |
m2= |
| = 1+1,5√2 >1 odrzucamy |
| | 2 | |
chyba nie ma takich m
11 kwi 10:44
aniabb: widzę... POPRAWKA... pierwszy warunek odwrotnie m∊(−∞;−1)u(1;∞) i wtedy oba obliczone m
pasują
11 kwi 10:45
irena_1:
Wykresem funkcji musi być parabola z ramionami skierowanymi w dół, czyli
1−m
2<0
i druga współrzędna wierzchołka
1)
m
2>1
m∊(−
∞; −1) ∪ (1;
∞)
2)
Δ=(2m+4)
2+4(1−m
2)=4m
2+16m+16+4−4m
2=16m+20
2m
2−2=4m+5
2m
2−4m−7=0
Δ
1=16+56=72
| | 4−6√2 | | 2−3√2 | | 4+6√2 | | 2+3√2 | |
m1= |
| = |
| ≈−1,12 lub m2= |
| = |
| ≈3,12 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 2−3√2 | | 2+3√2 | |
m = |
| lub m= |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 10:52
paulina: dziękuję serdecznie już rozumiem

Twoje wyniki są w karcie odpowiedzi ale ja liczyłam tylko
samą Delte i mi nie wychodziło a tutaj trzeba skorzystać ze wzoru na Y wierzchołka paraboli

dziękuję
11 kwi 10:56
paulina: dziękuję wam wszystkim za tłumaczenie
11 kwi 10:57