matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomóżcie
Magda:
W rombie przekątne tworzą z jednym z boków katy, których różnica miar wynosi 36 stopni. Oblicz miary kątów rombu.
9 wrz 16:03
Bogdan:
(180
o
− α) − α = 36
o
⇒ 180
o
− 2α = 36
o
⇒ 2α = 144
o
⇒ α = 72
o
i 180
o
− α = 108
o
10 wrz 01:32