logarytmy
wyjadacz: Cześć . Mógłby ktoś mi zrobić zadanie z logarytmów bo kompletnie tego nie rozumię.
a) log5 125√5=x
b) logx128=7
c) log16 x= −34
z góry dziękuje za pomoc.
11 kwi 09:57
aniabb: żebyś chociaż polski znał ....

a)
125
√5 = 5
3*5
1/2 = 5
3,5
więc x= 3,5
b)
128 = x
7
x=2
c)
x=16
−3/4 = 2
−3 = 1/8
11 kwi 10:03
wajdzik: Wyjadacz, mówi się "rozumieM", nie "rozumiĘ".
11 kwi 10:05
wyjadacz: dzięki
11 kwi 10:08
wyjadacz: luz, bede pamietal
11 kwi 10:08
Krzysiek: A defincje logarytmu znasz
log
ab=c to a
c=b gdzie a nie rowna sie 0 i nie rowna sie 1 a takze b nie rowna sie 0
No to teraz zobacz np a log
5125*
√5=x to nasze a=5 b= 5
3,5−Ania CI policzyla i c=x
to z tej definicji to sie rowna 5
x=5
3,5 podstawy masz jednakowe bo 5 wiec mozesz
porownac wykladniki i x=3,5
Teraz b) tez z definicji masz a=x b=128 i c=7 to a
c=128 to x
7=128 to x
7=2
7 to x=2
| | 1 | |
Teraz c) log16x=−3/4 z def. ze 16−3/4=x to (24)−3/4=2−3= |
| −−−−trudne ?. |
| | 8 | |
Nie tylko definicja i jedziesz
Aniu

. Prosze Cie nie placz. Po prostu. Szkoda Twoich lez..... i poza tym wczoraj juz
bylo wiecej
11 kwi 10:39