Zadanie dla ambitnych maturzystow
duża szansa ze na rozszerzeniu sie pojawi takie zadanie
Są 2 zadania:
1.W trójkącie rownoramiennym jest wpisany prostokat (rysunek). podaj wymiary tego prostokata
tak aby jego pole bylo najwieksze a takze podaj wymiary zeby bylo najmniejsze. Długosc
przyprostkatnych tego trojkata ma dlugosc 4 a przeciwprostokatna 4√2.
2.W trojkat rownoramienny jest wpisany prostokat (rysunek) . Podaj wymiary wpisanego
prostokata tak aby jego pole bylo najwieksze a takze oblicz wymiary gdy pole jest najmniejsze.
Przyprostokatne trojkata wynosza 4 a przeciwprostokatna 4√2.
moze sie takiego typu zadanie pojawic na maturze do dziela maturzysci
Sam zreszta za bardzo nie rozumiem tych zadan wiec od siebie prosze o pomoc
z góry dzieki
poszukaj na forum gdzieś są rozwiązane
podobieństwo trójkątów albo Tales..jak zwał tak zwał
| 4−x | 4 | ||
= | |||
| y | 4 |
| −b | −4 | |||
xmax=xw = | = | = 2 | ||
| 2a | 2*(−1) |
a moze byc najmniejsze pole w tym wypadku wkoncu skoro nie moze odcinkiem i jeszcze mam
pytanie do tego 2 przykladu bo tez nie wiem jak zrobic
Z góry dzieki za pomoc
równania:
2a+y = 4√2
x2+a2 = 42
no i wzór na pole P=x*y