matematykaszkolna.pl
Matura Kipic: rysunekZadanie dla ambitnych maturzystow duża szansa ze na rozszerzeniu sie pojawi takie zadanie Są 2 zadania: 1.W trójkącie rownoramiennym jest wpisany prostokat (rysunek). podaj wymiary tego prostokata tak aby jego pole bylo najwieksze a takze podaj wymiary zeby bylo najmniejsze. Długosc przyprostkatnych tego trojkata ma dlugosc 4 a przeciwprostokatna 42. 2.W trojkat rownoramienny jest wpisany prostokat (rysunek) . Podaj wymiary wpisanego prostokata tak aby jego pole bylo najwieksze a takze oblicz wymiary gdy pole jest najmniejsze. Przyprostokatne trojkata wynosza 4 a przeciwprostokatna 42. moze sie takiego typu zadanie pojawic na maturze do dziela maturzysci Sam zreszta za bardzo nie rozumiem tych zadan wiec od siebie prosze o pomoc z góry dzieki emotka
11 kwi 09:27
Artur_z_miasta_Neptuna: wybacz ... ale zadanie jest nie do rozwiązania ze względu na "a także wymiary żeby było najmniejsze" −−− nie istnieją takie wymiary prostokąta
11 kwi 09:33
aniabb: najmniejsze pole prostokąta =0 ..jest wtedy odcinkiem poszukaj na forum gdzieś są rozwiązane emotka
11 kwi 09:33
Kipic: tak tylko ze ja chcialem to zrobic lecz mam narysowane w podreczniku i tylko jest obok rysunku dopiska ze mam policzyc pola . a jak sam wpisuje wlasnymi slowami to nic nie moge znalezcemotka
11 kwi 09:35
aniabb: znaj moje dobre serce..narysuję to jeszcze raz
11 kwi 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna: Aniu ... nie ma czegoś takiego jak Pole prostokąta = 0 odcinek nie spełnia warunków na bycie prostokątem
11 kwi 09:45
Artur_z_miasta_Neptuna: ergo −−− pole prostokąta może zbiegać do 0 ... ale nigdy nie może go osiągnąć
11 kwi 09:45
aniabb: rysunekpodobieństwo trójkątów albo Tales..jak zwał tak zwał
4−x 4 

=

y 4 
x−4=y Pole x*y − max Pole = x(4−x) = −x2 +4x to parabola i ma max w wierzchołku
 −b −4 
xmax=xw =

=

= 2
 2a 2*(−1) 
x=2 to y=2 maksymalne pole ma kwadrat o boku 2
11 kwi 09:46
Kipic: Wielkie Dzięki aniubb emotka emotka emotka a moze byc najmniejsze pole w tym wypadku wkoncu skoro nie moze odcinkiem i jeszcze mam pytanie do tego 2 przykladu bo tez nie wiem jak zrobicemotka Z góry dzieki za pomoc
11 kwi 11:31
aniabb: drugie analogicznie .. podziel sobie na pół będziesz miał pierwsze
11 kwi 11:32
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek równania: 2a+y = 42 x2+a2 = 42 no i wzór na pole P=x*y
11 kwi 11:35
Kipic: Wielkie Dzięki Arturze z miasta Neptuna i aniubb bez was dalej bym się mieszał jak to zrobić emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka
11 kwi 11:38
aniabb: to prostokątny równoramienny zatem drugie równanie raczej jako x=a czyli 2x+y=42 więc y=42−2x i do wzoru na Pole
11 kwi 11:50