Uzupełnić zdania
mag: √y''+x3y'−4y=ex co jest niewiadomą w tym równaniu i którego rzędu jest to równanie?
Muszę uzupełnić zdania:
1. Szukamy rozwiązania równania y'−5y=x przy ......... y(0)=2
2. y=C ex jest ........ y'=y
3. Rozwiązując równanie y''−2y'−y=0 rozwiązujemy najpierw równanie algebraiczne r2+2r−1=0
zwane ......... .
Proszę o pomoc i wyjaśnienie o co chodzi w tym pierwszym i drugim zdaniu
11 kwi 09:23
vitek1980:
1.
"warunku początkowym"
rozwiązaniem równania różniczkowego jest rodzina funkcji, tzn. nieskończona ilość. Warunek
początkowy jest po to aby ustalić wzór konkretnej funkcji
2.
"rozwiązaniem równania różniczkowego"
y − funkcja, y' − pierwsza pochodna funkcji
3.
"równaniem charakterystycznym"
11 kwi 10:50
vitek1980: w pierwszym równaniu niewiadomą jest funkcja y zmiennej x
ponieważ w równaniu występuje y'' czyli druga pochodna funkcji y, więc jest to równanie
drugiego rzędu
11 kwi 10:53