Logarytmy
wyjadacz: Siema. Mógłby ktoś mi zrobić zadanie z logarytmów bo kompletnie tego nie rozumię.
Rozwiąż równanie:
a) log 56 (25− 4x2)=0
b) 2log 5(2−x)−log 5 x= log 5(x+5)
w podpunkcie a te 5/6 jest w indeksie dolnym. z góry dziękuje za pomoc
11 kwi 09:20
aniabb:
25−4x2= (56)0=1
24−4x2=0
6−x2=0
(√6−x)(√6+x)=0
x=√6 lub x=−√6
11 kwi 09:28
aniabb: D: x>0 i x<2 i x>−5 zatem x∊(0;2)
log5(2−x)2−log5 x= log5(x+5)
log5[(2−x)2/ x]= log5(x+5)
(2−x)2/ x=(x+5)
(2−x)2=(x+5)*x
4−4x+x2 = x2+5x
9x=4
x=4/9
11 kwi 09:31