Zadanie na obliczenie grubości kopuły-kolejność działań
Anonim: Czy da się rozwiązać to zadanie na zwykłym kalkulatorze? Jaka jest kolejność działań? Proszę o
pomoc. Nie umiem zrobić ułamka, więc w liczniku jest −55,85
a w mianowniku 800*10 do −4 +200/31*1,13*10 do −4
Trudno to będzie chyba zjarzyć, chociaż się starałam czytelnie napisać. Jeszcze raz bardzo
proszę o pomoc
11 kwi 07:13
Artur z miasta Neptuna:
W ktorym liczniku

i jak Ci wyszla ujemna wartosc w liczniku? Czy Ty w ogole wiesz co to jest
potega?
11 kwi 07:42
aniabb:
| −55,85 | |
| |
| 800*10−4+200/31 *1,13*10−4 | |
da się
10
4 na zwykłym kalkulatorze to 10*10*10*10 ;> a potem 1/10000 = 0,0001
800*0,0001 = 0,08 i wrzucasz do pamięci M+
potem 200/31*1,13*0,0001 = 0,000729 to dodajesz do pamięci M+ to ci od razu doda do 0,08
potem −55,85 dzielisz przez pamięć MR i masz −691,82
11 kwi 07:46