Wartości funkcji
pocah: Proszę o pomoc.
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=sinx+|sinx|. Sprawdź czy najmniejsza i największa wartość funkcji
f(x) w zbiorze liczb rzeczywistych jest równa odpowiednio największej i najmniejszej wartości
funkcji g(x)= −0,5x2 + 2x w przedziale <0;6>
Zaczęłam robić tak:
2sinx dla x≥0
0 dla x<0
narysowałam wykres, Zwf to <−2; 2>
(x)= −0,5x2 + 2x
p=2 ∊ <0,6>
g(2)=2
g(0)=0
g(6)=−6
Czyli odpowiedź jest na nie? Bo −6 nie należy do <−2,2>. Czy trzeba coś jeszcze dopisać?
11 kwi 00:48
Eta:
ok
11 kwi 01:12
pocah: Bardzo dziękuję za sprawdzenie
11 kwi 01:31