dowód
Kamcio :): Wykazać, że
3√2−√5+
3√2+√5 jest liczbą całkowitą
Wiem że można zwinąć do wzoru, ale interesuje mnie inny sposób
podstawiłem x=
3√2−√5+
3√2+√5 , próbowałem podnieść do 3 potęgi ale nie wiem co dalej

mógłby ktoś pomóc ?
11 kwi 00:29
zombi: Tutaj jest ciężko zawinąc 3√2−√5 w coś postaci (...)3 raczej licz z podstawienia wyjdzie
ci ładnie wielomian
x3 = 3√4−5*x + (3√2−√5)3+(3√2+√5)3
11 kwi 00:37
Eta:
(a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3=a3+b3+3ab(a+b)
(3√2−√5+3√2+√5)= x /3
2−√5+2+√5+33√(2−√5)(2+√5)*x= x3
4+33√4−5*x=x3
4−3x=x3 ⇒ x3+3x−4=0 ⇒ (x−1)(x2+x+4)=0
to 3√2−√5+3√2+√5=x=1 −− jest liczbą całkowitą
11 kwi 00:39
Eta:
| | 1−√5 | | 1−3√5+3*5−5√5 | | 16−8√5 | |
( |
| )3= |
| = |
| = 2−√5 |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
i mamy: |
| + |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
11 kwi 00:43
zombi: Brakuje czegoś, a mianowicie
11 kwi 01:04
Eta:
Dzięki
11 kwi 01:08