Rozwiąż równanie
Sai: Rozwiąż równanie :
(2x−1)2 = (x−4)2
11 kwi 00:04
11 kwi 00:10
Sai: no tak, tylko że ja dochodzę do momentu że wychodzi mi
3x2−4x−15=0
no i licze że x1 wyjdzie 1 i 2/3
a x2 wyjdzie 3.
Nie było mnie sporo czasu z powodu choroby wiec nie mam pojecia czy dobrze to jest, bo jak sie
podstawi to taki wynik nie wyjdzie ...
11 kwi 00:16
Eta:
Można też tak:
ze wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b)
(2x−1)
2−(x−4)
2=0
(2x−1−x+4)(2x−1+x−4)=0
(x+3)(3x−5)=0
x+3=0 v 3x−5=0
11 kwi 00:20
Sai: czyli że te te x1 i x2 sie nigdzie nie podstawia tak żeby sprawdzić czy wynik jest poprawny ?
I to jest po prostu odpowiedź ?
x1 tyle i x2 tyle ?
11 kwi 00:22
Eta:
4x
2−4x+1= x
2−8x+16
3x
2+4x−15=0
Δ=16+180= 196
√Δ= 14
| | −4+14 | | 2 | | −4−14 | |
x= |
| = 1 |
| x= |
| = −3 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
11 kwi 00:23
Eta:
i to wszystko
11 kwi 00:23
Sai: a jeszcze takie pytanko

bo też mam nierówność rozwiązać : x
2+x−2<0 i wyszło mi że
x należy <−2,1>
dobrze mam ?
11 kwi 00:25
Eta:
x€ (−2,1) przedział obustronnie otwarty
11 kwi 00:27
Eta:
11 kwi 00:28
Sai:

w sumie to już mam takie ostatnie

bo mam wykres jeszcze narysować funkcji który ma wzór
wszystko jest w klamrze f(x)
{ −3 dla x<2
{ x−1 dla −2≤x<2
{1 dla x≥2
to wykres bedzie wyglądał tak


miejsce zerowe to bedzie x = 1
a zbiór wartości od 1 do −3 ?
11 kwi 00:34
Eta:
ok
11 kwi 00:46
Aga1.: Zbiór wartości <−3,1>
11 kwi 12:38
Eta:
No tak ... ( nie dojrzałam słabym wzrokiem
11 kwi 12:41