max i min funkcji - optymalizacja
Patri: Mamy 240 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić prostokątny ogródek o jak
największej powierzchni. Jakie wymiary powinien mieć ogródek?
Ob=240=2x+2y
P=x*y P ma być max
Co dalej?
10 kwi 23:43
Patri: o jeszcze drugie podobne:
Mamy 240 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić prostokątny ogródek o jak
największej powierzchni. Jakie wymiary powinien mieć ogródek, jeżeli nie trzeba ogradzać
jednego boku na odcinku 10 metrów?
10 kwi 23:45
Ajtek:
Wyznacz z górnego równania x bądź y i licz

.
10 kwi 23:45
Patri: ok, y=120−x
P=x(120−x)
współczynnik a ujemny, ramionka paraboli w dół,
liczę współrzędne wierzchołka?
W(p,q)
p=0
szalona delta jakaś... 14404...
10 kwi 23:47
Eta:
do czego Ci delta?
10 kwi 23:49
Patri: ok, q=120 po podstawieniu p do funkcji. OK jest?
10 kwi 23:50
Eta:
P(x)= −x
2+120x
y
max= 120 −60= 60m
odp ; Ogródek ma kształt kwadratu o boku 60m
10 kwi 23:52
Ajtek:
Masz równanie: P=x(120−x)=−x
2+120x
Max dla x wierzchołka. PO co Δ

, zresztą źle policzona i p≠0
10 kwi 23:52
Ajtek:
Eta

.
10 kwi 23:53
Patri: delta potrzebna do liczenia q.

nie?
10 kwi 23:54
Eta:
Tak czułam,że "spadnie" mi róża

z podziękowaniem ... →
10 kwi 23:54
Patri: sorki, jasne...........
10 kwi 23:54
Ajtek:
Stłukłaś kwaitek w doniczce
10 kwi 23:56
Patri: p=60, wstawiam do funkcji i pole max wynosi 3600...tak?
10 kwi 23:59
Eta:
dokładnie tak

dopisz jeszcze m
2
11 kwi 00:00
Patri: Mamy 240 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić prostokątny ogródek o jak
największej powierzchni. Jakie wymiary powinien mieć ogródek, jeżeli nie trzeba ogradzać
jednego boku na odcinku 10 metrów?
Ob=240+10=2y+2x
250=2y+2x
y=−x+125
P=x*y
P=x*(−x+125)
P=−x2 +125x
b=62,5
Pmax=P(62,5)=3906.25
11 kwi 00:05
Eta:

..........

jeszcze dopisać założenie x€(0,125)
11 kwi 00:07
Ajtek:
Eta, gdzie ja do Ciebie i Twojej wiedzy dydaktycznej chce się porównywać

.
11 kwi 00:09
Patri: dzięki, dzięki, dzięki, bez Was bym nie ruszyła z miejsca...
11 kwi 00:21
Ajtek:
Ruszyłaś, dziękuj
Eta 
.
Eta, czy Twój nik mozna odmieniać
11 kwi 00:23
Eta:
Można pisać "Etunia"
11 kwi 00:25
Patri: Ajtusiu i Etuniu jak miło na tym forum, dziękuję Wam bardzo.
11 kwi 00:29
Ajtek:
Etunia zapamiętam
11 kwi 00:39
Eta:
11 kwi 00:44