Sprowadzanie do wspólnego mianownika
Amator: − x2/4 − 4/x2
10 kwi 23:39
10 kwi 23:41
Amator: dzięki, wyszło mi −x4−16/4x2, a gdybym to przyrównał do zera, nie wiem co robić, chodzi mi z
tym ułamkiem dalej
−x4−16/4x2=0 ?
10 kwi 23:45
Ajtek:
A jakie masz polecenie do zadania, wyznaczyć miejsce zerowe
10 kwi 23:47
Amator: tak, przepraszam, że nie zasygnalizowałem
10 kwi 23:51
Ajtek:
No to liczysz:
−x2−16=0
11 kwi 00:02
pigor: ..., a więc np. tak:
| −x2 | | 4 | |
| − |
| = 0 /*(−4x 2) i x≠0 ⇒ x 4+16= 0 ⇔ x∊R\{0} . ... |
| 4 | | x2 | |
11 kwi 00:03