Indukcja mat.
Seba: 20 +21+22+....2n= 2n+1 − 1
9 wrz 15:24
tim: I?
9 wrz 15:32
Seba: Udowodnic, ze jest prawdziwe dla wszystkich liczb naturalnych......
9 wrz 15:36
Eta:
Pomagam
9 wrz 15:45
Eta:
1/ sprawdzamy dla n =0
L= 20 = 1 P= 20+1 −1 = 21 −1 = 1
więc L=P −−− zachodzi
Załozenie indukcyjne:
n = k to: 20 +21 +..... +2k = 2k+1 −1
Teza indukcyjna:
n = k+1 to: 20 +21 +..... +2k + 2k+1 = 2k+2 −1
Dowód :
zatem L= 2k+1 −1 +2k+1 =21*2k+1 −1= 2*2k+1 −1 = 21+k+1 −1 = 2k+2 −1
L= P więc równośćjest prawdziwa dla każdego n€N
c.b.d.o
9 wrz 15:57
Seba: Dzieki bardzo z Berlina! Seba
9 wrz 16:00
Eta: O.K. a ja z
Polski
9 wrz 16:02