wyznacz punkty stacjonarne funkcji
Jarek: g(x)=x/4 + 4/x
10 kwi 22:44
camus: punkt stacjonarny − punkt w którym pochodna równa się 0
1)znajdź pochodną (jeżeli nie potrafisz, spójrz na wzory na
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html)
2)przyrównaj do 0
3)znajdź x, dla którego pochodna równa się 0
10 kwi 22:56
Pomóż: pochodną z funkcji np. f(x) = x3 + x2 − 8x +1 obliczyłbym bez problem, ale nie wiem jak się
zabrać za funkcje, gdzie są te niewiadome w ułamkach, jak podałem wcześniej f(x)= x podzielić
na 4 + 4 podzielić na x
10 kwi 23:00
camus: Jakbyś wszedł na link, który podałem, to byś wiedział. Zatem nie krępuj się, wejdź!
10 kwi 23:16
Pomóż: przeoczyłem ten wzór, dzięki za cierpliwość

bardzooo pomogłeś
10 kwi 23:32