funkcja max i min
Patri: wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w podanym przedziale
Rozumiem, ze na krańcach przedziału − obliczam
f(1) i f(4)
wykres wygląda jak mała wydma na pustyni z małym maksimum w punckie x=2
Czy może mnie ktoś przeprowadzić przez ustalanie wartości wierzchołka i sprawdzanie czy on w
ogóle jest w przedziale?
10 kwi 22:43
Patri: podbijam
10 kwi 22:54
Patri: podbijam
10 kwi 23:04
Patri: tu jestem
liczę
10 kwi 23:23
Patri: xw=2
f(1)=15
f(4)=18 min
f(2)=14 max
tak?
10 kwi 23:28
Ajtek:
Ta funkcja ma największą wartość dla najmniejszego mianownika, najmniejszą zaś dla największego
mianownika.
Znajdź wartości na krańcach przedziałów czyli f(1) i f(4), oraz f(2) ponieważ to jest
wierzchołek tej paraboli z mianownika.
10 kwi 23:29
Ajtek:
Dobrze

.
10 kwi 23:30
Patri: super, dzięki za pomoc

bardzo
10 kwi 23:41
Ajtek:
Powodzenia

.
A jak drugie zadanko?
10 kwi 23:42