funkcja wartośc max i min
Patri: wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w podanym przedziale
f(x)=√−x2+4x+4 dla <0,4>
Rozumiem, ze na krańcach przedziału − obliczam
f(0) i f(4)
wykres wygląda na półkole.
Czy może mnie ktoś przeprowadzić przez ustalanie wartości wierzchołka i sprawdzanie czy on w
ogóle jest w przedziale?
10 kwi 22:38
Patri: podbijam, bo dziś mnóstwo ludzi potrzebujących pomocy
10 kwi 22:45
Ajtek:
Wzór na x wierzchołka znasz?
10 kwi 22:51
Patri: trochę się boję powiedzieć, że tak, bo odczytałam z programu mathcad,
widzę, ze to jest funkcja kwadratowa pod pierwiastkiem
znam na x i y wierzchołka zwykłej funkcji
W (p,q)
a ten pierwiastek...?
10 kwi 22:53
Patri: podbijam
10 kwi 23:03
Patri: podbijam
10 kwi 23:04
Ajtek:
| | −b | |
To sprawdź czy |
| mieści się w tym przedziale  . |
| | 2a | |
10 kwi 23:05
Patri: ale tak po prostu, bez zważania na pierwiastek?
x=2
10 kwi 23:11
Patri: mieści się
to teraz licze f(2) ?
10 kwi 23:12
Ajtek:
Gitarra

.
Masz pod pierwiastkiem f. kwadratową. Min i Max ta funkcja osiąga dla takich samych x jak
zwykła f. kwadratowa. Tylko musisz pamiętać, że są to pierwiastki, a nie wartości na krańcach
przedziałów f. kwadratowej, np:
f(0)=
√−02+4*0+4=
√4=2
I tyle

.
10 kwi 23:15
Ajtek:
Tak
10 kwi 23:15
Patri: yyy f(0) i f(4) licze normalnie? co to znaczy że to nie są wartości na krańcach tylko
pierwiastki?
10 kwi 23:20
Patri: Ajtek, przesiądź się ze mną na drugie moje zadanie, sprawdzisz mnie tylko, co? Plizzzz.
10 kwi 23:22
Ajtek:
Zauważ że dla f. kwadratowej, którą masz pod pierwiastkiem:
f(0)=−02+4*0+4=4, natomiast Twoja funkcja to y=√−x2+4x+4 ⇒ f(0)=√4=2
10 kwi 23:27