tożsamości trygonometryczne
GAJCYK: TOŻSAMOŚCI
α to kąt rozwarty
sinα + cosα = 7/13
sinα − cosα = ?
10 kwi 22:33
Ajtek:
Jedynka trygonometryczna i jedziesz

.
10 kwi 22:34
GAJCYK: dojechałem do sinαcosα= − 60/169 i pustka
10 kwi 22:36
Ajtek:
A skąd to
| | 7 | |
Z górnego: sinx= |
| −cosx |
| | 13 | |
i teraz sin
2x+cos
2x=1
10 kwi 22:37
GAJCYK: i prosze dalej bo tak kombinowałem i jakieś bzdurki mi wychodziły
10 kwi 22:39
Ajtek:
To pokaż te bzdurki.
10 kwi 22:41
GAJCYK: skąd? a w górnym obie strony podniosłem do kw
10 kwi 22:43
GAJCYK: i wtedy otrzymuję sinαcosα=−60/169
10 kwi 22:44
Ajtek:
Po co?
Lecisz to co napisałem.
10 kwi 22:45
GAJCYK: no chyba nie bardzo:(
z tego co napisałeś po podniesieniu mam
sin2α=49/169−14/13*cosα + cos2α
i co dalej nie wiem
10 kwi 22:50
Ajtek:
Skąd to się wzięło
10 kwi 22:52
GAJCYK: sinα=713 − cosα [ ()2
10 kwi 22:54
pigor: ..., lub np. tak :
sinα+cosα=
713 i
sinα−cosα= x=? /
2, gdzie x >0, bo α − rozwarty ⇒
⇒ sin
2α+2sinαcosα+cos
2α=
49169 i sin
2α−2sinαcosα+cos
2α= x
2 ⇔
⇔ 1+2sinαcosα=
49169 i 1−2sinαcosα= x
2 /+ stronami ⇒ 2=
49169+x
2 ⇒
| | 2*169−49 | | 289 | | 17 | |
⇒ x2= |
| ⇔ x2= |
| ⇒ x= |
| , czyli |
| | 169 | | 169 | | 13 | |
sinα−cosα= 1713 . ...
10 kwi 22:55
GAJCYK: 
DZIĘKI WIELKIE
10 kwi 22:57