matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoooocy ! ;)
GABRYSIA :
1
Kąt α jest kątem ostrym oraz sinα + cosα = 1
4
Oblicz: sin
4
α + cos
4
α
10 kwi 22:15
vitek1980:
(sinα+cosα)
2
= sin
2
α+2sinαcosα+cos
2
α = 1+2sinαcosα
1
(1
)
2
= 1+2sinαcosα
4
25
= 1+2sinαcosα
16
9
9
2sinαcosα =
stąd sinαcosα =
16
32
ponadto: (sin
2
α+cos
2
α)
2
= sin
4
α+2sin
2
αcos
2
α+cos
4
α 1
2
= sin
4
α+2sin
2
αcos
2
α+cos
4
α
81
81
sin
4
α+cos
4
α = 1−2(sinαcosα)
2
= 1−2*
= 1−
=...
1024
512
mam nadzieję, że się nie pomyliłem
11 kwi 11:01