pole kola
Rubi345: Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o wysokości 9 jest równe:
a) 36pi <−− prawidlowa odpowiedz , bardzo prosilabym o obliczenie ze wzoru na wysokosc w
trojkacie rownobocznym czyli h = a√3 /2 bo nie wiem gdzie popelniam blad a wychodzi mi
18pi
10 kwi 22:07
camus: Pk=πr2
r=23h
r=23*9=6
Pk=36π
10 kwi 22:23
Rubi345: A czy nie mozna tego obliczyc ze wzoru na wysokosc trojk rownob. czyli h = a
√3/2

10 kwi 22:25
Mila:

ΔABC − Δ równoboczny
R=2r
h=3r
h=9
r=9:3=3
R=6
P
koła=πR
2=π*6
2=36π
Nie ma potrzeby używać Twojego wzoru, bo nie jest Ci potrzebne a.
Zapamiętaj ten rysunek i te zależności, bo na maturze pojawia się w testach wyboru.
10 kwi 23:16