Pomocy
abc: Wykaż, że jeśli α∊(90
0, 180
0), to (2IcosαI +1)(2cosα +1) + 3 = 4sin
2α
Tyle już zrobiłam, nie wiem co dalej, próbuje 1 trygonometryczną, ale mi nie wychodzi
http://screenshooter.net/1950226/ljhunei
10 kwi 22:03
camus: α leży w drugiej ćwiartce, stąd |cos α| = − cos α //bo cosα w drugiej ćwiartce ma wartości
ujemne
(1−2cosα)(1+2cosα)+3=1−4cos2α+3=4 − 4cos2α = 4(sin2α + cos2α) − 4cos2α = 4sin2α
10 kwi 22:09
abc: aldlaczego wartość bezwzględna w tym przypadku jest ujemna?
10 kwi 22:13
camus: |2|=2
|−2|=2 = −(−2) −> zauważ, że −2 jest ujemne
|cosα|=−cosα −> bo cosα jest ujemne (α w drugiej ćwiartce)
ps. wartość bezwzględna nigdy nie jest ujemna
10 kwi 22:19
abc: dzięki, mam jeszcze pytanie jak wykazać że dla jakiegoś kąta α wartość wyrażenia jest stała?
10 kwi 22:33
camus: jak chcesz;
a tak dokładnie, to jest to zależne od wyrażenia, np.
sin2α+cos2α = 1 − stałe wyrażenie, niezależne od kąta α
10 kwi 22:36
abc: dzięki już sobie poradziłam
10 kwi 22:39