odcinek w sześciokącie
olislawiec:

Jak obliczyć x
10 kwi 21:58
ICSP: masz trapez równoramienny. jedna podstawa to bok a druga podstawa to dłuższa przekątna. x jest
odcinkiem który łączy środki boków. Przypomnij sobie wzór na ten odcinek i zadanie z głowy
10 kwi 22:23
olislawiec: nei moze byc dluzsza przekatna przeciez przekatna laczy ze soba dwa wierzcholki
10 kwi 22:25
ICSP: Przeczytaj dokładnie to co napisałem. Jeżeli połączysz ze sobą dwa wierzchołki to wtedy
dostaniesz trapez w którym podstawy to dłuższa przekątna oraz bok a odcinek łączący środki
boków to x
10 kwi 22:26
pigor: ... , otóż x= 3*
12*3=
92=
4,5 i tyle, a "zobaczysz" to jak narysujesz sobie
przekątne tego sześciokąta i wiesz, że składa się on z 6−ciu przystających Δ−ów równobocznych
o bokach równych 3 każdy , oraz że odcinek o długości x przecina 3 z nich w środkach ich boków
i każdy z 3−ech odcinków podziału jest połową takiego boku z tw. o odcinku Δ−ta łączącym
środki dwóch kolejnych boków uffff . ...
10 kwi 22:27
ICSP: o bokach długości 6 każdy xD
pigor co się dziś z tobą dzieje
10 kwi 22:29
pigor: ..., przepraszam x=3*
12*6=
9 .
10 kwi 22:29
olislawiec: ICSP Dzieki juz mam ze x to 9
10 kwi 22:30
pigor: ... no tak, a tego trapezu ...

niestety, nie zauważyłem , wtedy x=
12(6+12} .
10 kwi 22:32