okrąg, prosta i styczne równoległe do prostej. proszę o pomoc.
Kacza: Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2+8x−6y=0. Wyznacz równania stycznych do tego okręgu
równoległych do prostej o równaniu y=2x−3.
Wyznaczyłem wzór okręgu : (x−4)
2+(y−3)
2=25. Wiem też, że skoro styczne mają być równoległe to
równanie tych prostych musi wyglądać : y=2x+b. Teraz pytanie co dalej? Czy mogę po prostu
podstawić y do równania tego okręgu i to sobie wyliczyć?
Z góry dziękuję za pomoc
10 kwi 21:52
Anka: Nasze r=5, czyli odległość środka okręgu od stycznych = 5
y=2x+b (wzór stycznej)
S(−4,3)
Podstawiamy do wzoru na b i otrzymamy 2 styczne
10 kwi 21:56
Anka: do wzoru na d, na odległosc punktu od prostej
10 kwi 21:58
Kacza: Wybacz ale nadal nie rozumiem.
10 kwi 21:59