| −1 | ||
cosβ= | gdzie β jest katem miedzy sasiednimi scianami bocznymi | |
| 1+tg2α |
| a√2 | ||
d= | ||
| 2 |
| d | |
=cosα | |
| b |
| a√2 | ||
b= | ||
| 2cosα |
| a | ||
c= | ||
| 2 |
| 2a2 | a2 | 2a2−a2cos2α | a2(2−cos2α | |||||
h2=b2−c2= | − | = | = | |||||
| 4cos2α | 4 | 4cos2α | 4cos2α |
| 1 | 1 | ||
ah= | bk | ||
| 2 | 2 |
| a2(2−cos2α | 2a2 | |||
a2* | = | *k2 | ||
| 4cos2α | 4cos2α |
| a2(2−cos2α) | ||
k2= | ||
| 2 |
| a2(2−cos2α) | ||
2a2=2* | (1−cosβ) | |
| 2 |
| 2 | ||
1−cosβ= | ||
| 2−cos2α |
| 2 | 2−cos2α−2 | −cos2α | ||||
cosβ=1− | = | = | = | |||
| 2−cos2α | 2−cos2α | 2sin2α+2cos2α−cos2α |
| −cos2α | −1 | |||
= | = | |||
| 2sin2α+cos2α | 2tg2α+1 |