Opis
Za mięsiąc matura....: Jak mam postępować z takimi równaniami, np. kiedy chcę potęgować obie strony?
−√k2−6k > k − 9
10 kwi 21:43
pigor: ..., otóż, podnosić obie strony nierówności do kwadratu możesz wtedy,
gdy jej obie strony są nieujemne, a więc tu masz np. tak : określam D
n: k
2−6k ≥0 ⇔ k(k−6)
≥0 ⇔
k∊(−∞;0]U[6;+∞)= Dn − dziedzina nierówności , więc
−√k2−6k > k−9 /*(−1) ⇔
√k2−6k< −k+9 /
2 i −k+9 ≥) ⇒
⇒ k
2−6k< k
2−18k+81 i k≤9 i k∊D
n ⇒ 12k< 81 /:12 i
k∊(−∞;0]U[6;9) ⇔
⇔ < k<
8112=
274= 6
34 i
k∊(−∞;0]U[6;9) ⇔
k∊(−∞;0]U[6;634).
10 kwi 22:07
Za mięsiąc matura....: dzięki wielkie
10 kwi 22:22