Liczby tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x
POMOCY ;o: Liczby (x−5,x,x+6)tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x
10 kwi 21:08
Kostek:
a
22=a
1*a
3
x
2=(x−5)(x+6) działaj
10 kwi 21:09
POMOCY ;o: aaaa okej, będę próbować
10 kwi 21:11
POMOCY ;o: tylko że kończę na x2=x2+x−30 i co delta?!
10 kwi 21:18
Kostek:
x2=x2+6x−5x+30
x2=x2+x+30
−x−30=0
−x=30
x=30
10 kwi 21:19
POMOCY ;o: okej dobra, dzięki wielkie, następnym razem bardziej się zastanowie zanim napiszę
10 kwi 21:22
Kostek: czekaj ja mam błąd a TY nic nie mówisz
x
2=(x−5)(x+6)
x
2=x
2+6x−5x−30
x
2=x
2+x−30
−x+30=0
−x=−30 /(−1)
x=30
wynik ten sam ale tam pomyliłem znaki
10 kwi 21:27
POMOCY ;o: haha szczerze to zauważyłam, ale nie robiło to wielkiej różnicy także nie pisałam xd
10 kwi 21:28