sterometria
.pomocy nie zdaje: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o kącie prostym w wierzchołku C. Promień
okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 3. Ściany boczne ACS i BCS są prostopadłe do
podstawy. Pole ściany ABS jest równe 12√2 i jest ona nachylona do podstawy pod kątem 60
stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
czyli AB jest srednica =6
| | 1 | |
moge jeszcze wyznacyc wysokosc trojkata ASB wychodzi |
| 6h=12√2 h=4√2 |
| | 2 | |
teraz nie jestem pewny czy CS=H
| H | |
| =sin60 H=2√6 licze teraz wysokosc podstawy ABC wychodzi 6√2 i mam objetośc |
| h | |
ale nie mam pojecia jak Pc wyliczyc