ciągi PILNE
magdalenka987: w ciągu arytmetycznym a2=6 a a3=10 zapisz wzór
a1+r=6
a1+2r=10
mogę prosic o rozwiązanie tego układu równiań
10 kwi 20:49
10 kwi 20:51
Eta:
a
3−a
2=r ⇒r=10−6=4
a
1= a
2−r= 6−4=2
a
n= a
1+(n−1)*r ⇒
an= 4n−2
i po bólu
10 kwi 20:53
magdalenka987: dziękuje bardzo Eta a co do Kostka nie ogarniam tego a musze to na juro umieć. niestety nie
wszystko można zrozumieć
10 kwi 21:01
Kostek:
możesz też zrobić to tak
a
1+r=6 /(−1)
a
1+2r=10
−a
1−r=−6
a
1+2r=10
r=4
a
1+4=6
a
1=2
a
n=2+(n−1)*4
a
n=2+4n−4
a
n=4n−2
a to jak musisz to ogarnąć to proponowałbym Ci robić zadani samodzielnie

tyle w temacie
10 kwi 21:05
magdalenka987: Dziękuję Panu baaardzo, ale jak już napisałam nie rozumiem tego a będę miała te zadania na spr
więc wole mieć pewność ze będzie dobrze,
10 kwi 21:11
Kostek: nie pan tylko Kostek

albo Konstanty
10 kwi 21:12
magdalenka987: wybacz tą pomyłkę Konstanty
10 kwi 21:15
Kostek:
10 kwi 21:15