matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja homograficzna
magda:
3
Dana jest funkcja f(x)= −
x
a) oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze od 1 b) podaj zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości dodatnie c) podaj wzór funkcji g(x)=f(x−3) i określ jej dziedzinę pomożecie?
10 kwi 20:29
123:
Ad. a)
3
−
< 1 /*(−1)
x
3
> −1 /*(x
2
)
x
3x > −x
2
x
2
+ 3x > 0 x(x + 3) > 0 x ∊ (−
∞
3, −3) ∪ (0,
∞
) Ad. b)
3
−
> 0 /*(−1)
x
3
< 0 /*(x
2
)
x
3x < 0 x < 0 x ∊ (0
∞
, 0) Ad. c)
3
f(x) = −
x
3
f(x − 3) = −
= g(x)
x − 3
x − 3 ≠ 0 x ≠ 3 Dg: x ∊ ℛ\{3}
10 kwi 21:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick